«Jeg føler at det er mer snakk om trebåter igjen nå. Trebåter er mer i vinden enn på lenge. Og det er bra!» REIDAR BRAATØ

 

Reidar Braatø ser ut av vinduet. Der ligger det noen trekogger nede ved brygga. De har vært i vinteropplag hos Reidar. Nå venter de på eierne sine. Og nye turer i skjærgården. - Trebåtbygger, jeg? Nei, det ordet tar jeg aldri i min munn. Jeg er altfor ydmyk i forhold til faget. Sier Reidar. - Jeg kaller meg læregutt. Læregutt i trebåtbyggerfaget. Han smiler. - En profesjonell læregutt, blir det kanskje!?

Braatø Trebåtbyggeri & Rep. ligger i Åsvikbukta på Skåtøy. Ca. 6,5 km fra fergeleiet og 1 km fra Korset.
Eiendommen heter Nordstrand. Her vokste Reidar opp sammen med mamma Marthe, pappa Birger og brødrene Trygve og Per Halvor. Men med 7 og 10 års aldersforskjell var det lite han så til brødrene sine.

I dag både bor og arbeider Reidar på eiendommen. - Her har det vært bygget trebåter siden 1934. Min far bygde sin første kogg 21 år gammel. Men han var bare 14 år da han bygde sin første pram! Reidar blir et øyeblikk alvorlig. Faren var både en læremester og et dreggfeste i Reidars liv.

- Jeg har holdt på med treverk siden jeg kunne krabbe. Fikk det tidlig inn i blodet. Far ønsket at en av sønnene skulle overta båtbyggeriet etter ham da han døde i 1987. Det ble meg. Og da var det vel kanskje meningen? Han føler derfor på mange måter at han viderefører arven, kunnskapen og tradisjonene. - Jeg gjør det. Far var min læremester. Han og Reidar Clausen. De var dyktige håndverkere og båtbyggere begge to.

Fortsetter Reidar.
- Min far bygde omkring 120 Kragerø-terner, mange kogger, et utall prammer og en mengde forskjellige trebåter her ved båtbyggeriet. I tillegg var han en legendarisk seiler.
Reidar smiler igjen.
- Fortsatt er Terna den største seilende klassen i Norge. Her i Kragerø kjenner sikkert mange den årlige seilasen Skåtøy Rundt. Men nå har mange av de lokale seilerne blitt så slappe og dorske at de ikke gidder å seile denne båttypen lenger!
Han humrer.
- De har fått for store vommer! Og da er det jo enklere i en BB-11! Reidar Braatø kaller seg selv læregutt i trebåtbyggerfaget. Forstå det den som kan. Han har riktignok ikke noe fagbrev i faget. Men han har både svennebrev, mesterbrev og håndverksbrev i tømrerfaget. Han har bygget hus og hytter.
Og han har gått livets skole i trebåtbyggerfaget. Reidar har nesten vokst rett opp av gulvet i et båtbyggeri. Med verdens beste læremester i full fart rundt seg. Reidar har bygget 28 trebåter: 13 prammer, 14 Terner og 1 kogg. Og han kan feire et aldri så lite jubileumi år: 20 år i båtbyggeriet! Så ærlig talt, Reidar! Det får være grenser for ydmykhet! Den opprinnelige verkstedbua til faren hans står forresten fortsatt på området. Stappfull av historie, materialer og verktøy. En attraksjon i seg selv! Men i dag arbeider Reidar i et nytt og større verkstedbygg. Han har restaureringsoppdrag, båtopplag, reparasjoner og vedlikehold. Og han bygger Kragerø-terner og prammer. - Braatø-prammen er lettrodd. Og den er vakker!
Sier Reidar.
- Jeg er så heldig at jeg kan kombinere hobby og jobb. Klart det kan bli lange dager. Men det glemmes fort når jeg får positive tilbakemeldinger fra kundene mine! Braatø Trebåtbyggeri er en enmannsbedrift. Reidar løser alle oppgavene alene. - Men det hender jo at kona mi – Hui – hjelper meg
innimellom, da! De to giftet seg høsten 2007 i Skåtøy kirke. - Hui er fra Kina. Men hun trives godt på Skåtøy! Reidar Braatø lever og ånder for trebåter. Dette er snakk om ekte kjærlighet. Og han kommer til å bygge trebåter så lenge han kan. Den saken er helt klar. Dessuten er han optimist på trebåtens vegne.
- Jeg føler at det er mer snakk om trebåter igjen nå. Trebåter er mer i vinden enn på lenge. Og det er bra. Avslutter Reidar Braatø. En ekte trebåtbygger!

TEKST: THOMAS BAKKERUD.
FOTO: THOMAS BAKKERUD/PRIVAT
Båtbyggeriet der tradisjon føres videre. – Etabl.1934 Tlf.: 004748003610
www.trebaat.com • braa.baat@gmail.com